Sfaturi
Toata lumea stie ca o cura de slabire nu este deloc ceva usor. E nevoie de foarte multa rabdare si vointa ca sa scapam de acele kilograme in plus, fara de care viata ar fi atat de frumoasa.
Solutia il ofera un cocteil format din antrenament cardio, unul de forta, la care adaugam un regim sarac in calorii si carbohidrati. Iata, in continuare, 10 legi de baza ale unui regim de slabire.
1. Mananca mai putin
Da, toata lumea stie asta si totusi nu e atat de simplu pe cat pare. Cat de putin e problema – reducem prea putin din alimentatie si kilogramele raman acolo; taiem prea mult din ce mancam, iar organismul se adapteaza la regimul de infometare si arde tot mai putin din rezervele de grasime – detestata faza de platou.
Ca sa putem slabi in siguranta, trebuie, mai intai, sa aflam de cate calorii avem nevoie ca sa ne mentinem greutatea la un nivel constant. Din acest numar scadem, apoi, 10-20% si aflam cate calorii trebuie sa contina cura noastra de slabire.
2. Inarmeaza-te cu vointa si rabdare
Toata lumea doreste sa piarda acele kilograme enervante cat mai repede cu putinta. O dieta cere insa timp. Daca reducem brusc numarul caloriilor, organismul se va simti in pericol si va incepe sa stocheze grasime. Asta inseamna ca si cea mai mica abatere va fi depozitata imediat.
Lucrurile trebuie sa se petreaca gradual, trebuie sa ii acordam organismului timpul necesar ca sa se poata adapta la noul regim. Desi schimbarile vor aparea mai lent, totusi rezultatele vor fi de lunga durata si nu va trebui sa te infometezi cateva saptamani in plus doar fiindca te-ai grabit.
3. Dieta trebuie sa fie bogata in substante nutritive
Nu doar cantitatea caloriilor conteaza, ci si calitatea regimului. Legumele, fructele in cantitati moderate, carnea slaba, pestele, ouale, lactatele degresate sunt aliatii de nadejde in lupta cu kilogramele.
Legumele gatite, dar mai ales crude, sunt bogate in minerale, vitamine si fibre alimentare. Asa ca profitati din plin de piasa din apropiere si delectati-va cu salate. Mare atentie la sosuri: de multe ori sosurile pot aduce mai multe calorii decat am crede. inlocuiti-le cu putin ulei de masline extravirgin – foarte sanatos si mai ales gustos.
4. Mananca mai des
Nu trebuie sa credem ca dieta se refera la cateva mese pe fuga. Din contra, trebuie sa oferim organismului cantitati constante de hrana, dar nu in exces. 3 Mese pe zi si 2-3 gustari sunt absolut obligatorii ca sa evitam neplacerile provocate de infometare.
Mesele mai mici si mai dese nu doar ca asigura aprovizionarea constanta cu substante nutritive, dar previn reducerea dramatica a metabolismului. Nu in ultimul rand, daca evitam infometarea, putem alege alimentele mult mai rational decat atunci cand o foame de nestavilit ne-a intunecat judecata.
Asadar, este evident ca infometarea este cel putin la fel de periculoasa ca ingerarea caloriilor in exces – ambele favorizeaza ingrasarea.
5. Consuma mai putini carbohidrati
Tot mai multe studii arata ca dulciurile, fainoasele si alte alimente bogate in glucide sunt mai daunatoare decat am crede. Daca dorim sa renuntam la colacul din jurul abdomenului nu strica sa incercam o dieta saraca in carbohidrati. Un avantaj in plus e ca un astfel de regim scade si nivelul colesterolului.
Exista, totusi, o categorie aparte de carbohidrati – fibrele alimentare, prezente in legume si fructe. Fibrele nu pot fi folosite ca surse de energie, deci nu ingrata, dar ofera senzatie de satietate; iata doua motive serioase ca sa consumam fructe si mai ales legume in timpul curelor de slabire.
Deci, un regim sarac in grasimi de origine animala si glucide, dar bogat in fibre si in proteine din carne, lactate, peste, oua etc. pare a fi o modalitate foarte buna de reducere si control a greutatii.
6. Mananca dupa antrenament
Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei. Totusi, in zilele cu antrenament, masa dupa efort trece pe primul loc. Imediat dupa antrenament, organismul consuma tot ce are la dispozitie ca sa se refaca – asta inseamna inclusiv proteinele din tesutul muscular.
Acum este momentul cel mai bun sa consumam un supliment proteic sub forma unor pudre proteice, sau aminoacizi. Fiind la regim, trebuie sa fim foarte atenti la carbohidrati, mai ales la cei simpli, care se absorb rapid, cum ar fi dulciurile, faina alba etc. Dupa antrenament, insa, putem include cantitati reduse de glucide, care vor reface rezervele de glicogen muscular. Ideal este sa consumam carbohidrati complecsi cum ar fi cerelealele integrale. Acestea asigura un flux de zahar constant in sange si previn oscilatiile insulinei.
7. Evita alimentele foarte dense caloric
Densitatea calorica se refera la numarul de calorii pe care il are un aliment raportat la greutatea sa. De exemplu, un baton de ciocolata are mult mai multe calorii la 100 g fasa de 100 g de pepene. Putem spune ca batonul de ciocolata este mult mai dens caloric decat pepenele.
Astfel de alimente, mai putin dense caloric, sunt legumele. Ele consin foarte multa apa si fibre alimentare care ajuta digestia si dau senzatia de satietate fara sa adauge calorii. Mai mult decat atat, legumele sunt bogate in vitamine si minerale – esentiale pentru buna functionare a organismului.
8. Consuma grasimi
Oamenii fac adesea greseala sa asocieze grasimea corporala cu cea alimentara, mai ales cand devin preocupati de silueta. De fapt, 75% din grasimea corporala este provocata de consumul excesiv de carbohidrati si doar 20% de grasimile saturate.
Lucrurile stau altfel cu grasimile „sanatoase”. Este vorba de grasimile nesaturate si polinesaturate cum sunt grasimea de peste si uleiul de masline. Organismul le utilizeaza mai usor drept combustibil, iar sansele ca aceste grasimi sa ajunga setut adipos sunt mult mai mici.
Desi pare tentant sa eliminam total grasimile ca sa acceleram pierderea kilogramelor, acest lucru este nesanatos si contraproductiv. Grasimile sunt mai mult decat simple surse de energie. Ele contin, printre altele si vitaminele A, D, E, K, pe care organismul le poate absorbi numai in prezenta grasimilor.
Asadar, grasimea poate fi dusman, cand e vorba de grasimile saturate de origine animala in mare parte, dar si prieten, cum ar fi untura de peste – bogata in omega-3, uleiul de masline si alte grasimi nesaturate si polinesaturate. In acest ultim caz, grasimea nu trebuie sa lipseasca din meniu nici macar atunci cand suntem la cura de slabire.
9. Hidrateaza-te
Apa este unul dintre cele mai importante lucruri fie ca suntem la dieta sau nu. Corpul uman este compus in buna parte (50-70%) din apa, care indeplineste foarte multe roluri in organism:
- Ajuta digestia – mancarea parcurge mai usor tractul intestinal, iar substantele nutritive ajung in sange.
- Elimina reziduurile din organism.
- Asigura un mediu propice pentru desfasurarea in bune conditii a proceselor metabolice (digestia, producerea de energie, construirea tesuturilor).
- Regleaza temperatura corpului - transpitatia ne racoreste atunci cand ne este prea cald.
- Transmite semnale electrice intre celule astfel incat organele sa isi indeplineasca functiile specifice.
- Lubrifiaza elementele mobile cum ar fi articulatiile.
- Apa actioneaza ca un diuretic. Daca organismul este hidratat constant pe parcursul zilei, va inceta sa mai retina apa.
Asa ca ganditi-va de cateva ori inainte sa imbracati acel costum de trening impermeabil care va va „ajuta” sa pierdeti din greutate transprirand. „Eficiensa” lui este umbrita de neajunsurile pe care le provoaca organismului prin pierderile excesive de apa si alte substanse o data cu transpiratia.
10. Evita pierderea masei musculare
Ai petrecut ore intregi ca sa isi construiesti acei muschi de care esti atat de mandru, pe care vrei sa ii admire toata lumea. Este pacat sa pierzi fructul atator antrenamente o data cu grasimea.
Pierderea in greutate apare atunci cand organismul intra in regim catabolic. Acesta este provocat printr-o dieta saraca in calorii si carbohidrati combinata cu antrenamentul aerobic. Ca urmare, rata metabolismului creste si incep sa fie produsi hormonii catabolici. Ei restrictioneaza folosirea glucidelor ca surse de energie folosind in locul lor proteinele si grasimile.
Deci, daca reducem cantitatea de carbohidrati consumati, organismul foloseste proteinele si grasimile ca surse de energie. Altfel spus, proteinele din tesutul muscular si grasimile din tesutul adipos sunt utilizate in locul glicogenului din muschi, provenit din glucidele ingerate.
In acest moment misiunea noastra are doua obiective:
- Sa mentinem tesutul muscular intact, pe cat posibil
- Sa dizolvam tesutul adipos
Pentru primul obiectiv, trebuie sa ne antrenam cu greutati si sa consumam cantiati adecvate de proteine. In acest fel, vom stimula stinteza proteica la nivel muscular si vom oferi organismului proteinele din alimentatie ca sursa de energie.
Al doilea obiectiv se poate realiza daca avem grija sa tinem sub control grasimile consumate. La aceasta se adauga antrenamentul aerobic si o dieta hipocalorica, saraca in glucide.
Nu trebuie sa uitam ca grasimile precum uleiul de peste si cel de masline dar si carbohidrati precum fibrele alimentare, sunt aliatii nostri si nu trebuie sa lipseasca din meniu, nici macar cand tinem cura de slabire.
Toata lumea stie ca o cura de slabire nu este deloc ceva usor. E nevoie de foarte multa rabdare si vointa ca sa scapam de acele kilograme in plus, fara de care viata ar fi atat de frumoasa.
Solutia il ofera un cocteil format din antrenament cardio, unul de forta, la care adaugam un regim sarac in calorii si carbohidrati. Iata, in continuare, 10 legi de baza ale unui regim de slabire.
1. Mananca mai putin
Da, toata lumea stie asta si totusi nu e atat de simplu pe cat pare. Cat de putin e problema – reducem prea putin din alimentatie si kilogramele raman acolo; taiem prea mult din ce mancam, iar organismul se adapteaza la regimul de infometare si arde tot mai putin din rezervele de grasime – detestata faza de platou.
Ca sa putem slabi in siguranta, trebuie, mai intai, sa aflam de cate calorii avem nevoie ca sa ne mentinem greutatea la un nivel constant. Din acest numar scadem, apoi, 10-20% si aflam cate calorii trebuie sa contina cura noastra de slabire.
2. Inarmeaza-te cu vointa si rabdare
Toata lumea doreste sa piarda acele kilograme enervante cat mai repede cu putinta. O dieta cere insa timp. Daca reducem brusc numarul caloriilor, organismul se va simti in pericol si va incepe sa stocheze grasime. Asta inseamna ca si cea mai mica abatere va fi depozitata imediat.
Lucrurile trebuie sa se petreaca gradual, trebuie sa ii acordam organismului timpul necesar ca sa se poata adapta la noul regim. Desi schimbarile vor aparea mai lent, totusi rezultatele vor fi de lunga durata si nu va trebui sa te infometezi cateva saptamani in plus doar fiindca te-ai grabit.
3. Dieta trebuie sa fie bogata in substante nutritive
Nu doar cantitatea caloriilor conteaza, ci si calitatea regimului. Legumele, fructele in cantitati moderate, carnea slaba, pestele, ouale, lactatele degresate sunt aliatii de nadejde in lupta cu kilogramele.
Legumele gatite, dar mai ales crude, sunt bogate in minerale, vitamine si fibre alimentare. Asa ca profitati din plin de piasa din apropiere si delectati-va cu salate. Mare atentie la sosuri: de multe ori sosurile pot aduce mai multe calorii decat am crede. inlocuiti-le cu putin ulei de masline extravirgin – foarte sanatos si mai ales gustos.
4. Mananca mai des
Nu trebuie sa credem ca dieta se refera la cateva mese pe fuga. Din contra, trebuie sa oferim organismului cantitati constante de hrana, dar nu in exces. 3 Mese pe zi si 2-3 gustari sunt absolut obligatorii ca sa evitam neplacerile provocate de infometare.
Mesele mai mici si mai dese nu doar ca asigura aprovizionarea constanta cu substante nutritive, dar previn reducerea dramatica a metabolismului. Nu in ultimul rand, daca evitam infometarea, putem alege alimentele mult mai rational decat atunci cand o foame de nestavilit ne-a intunecat judecata.
Asadar, este evident ca infometarea este cel putin la fel de periculoasa ca ingerarea caloriilor in exces – ambele favorizeaza ingrasarea.
5. Consuma mai putini carbohidrati
Tot mai multe studii arata ca dulciurile, fainoasele si alte alimente bogate in glucide sunt mai daunatoare decat am crede. Daca dorim sa renuntam la colacul din jurul abdomenului nu strica sa incercam o dieta saraca in carbohidrati. Un avantaj in plus e ca un astfel de regim scade si nivelul colesterolului.
Exista, totusi, o categorie aparte de carbohidrati – fibrele alimentare, prezente in legume si fructe. Fibrele nu pot fi folosite ca surse de energie, deci nu ingrata, dar ofera senzatie de satietate; iata doua motive serioase ca sa consumam fructe si mai ales legume in timpul curelor de slabire.
Deci, un regim sarac in grasimi de origine animala si glucide, dar bogat in fibre si in proteine din carne, lactate, peste, oua etc. pare a fi o modalitate foarte buna de reducere si control a greutatii.
6. Mananca dupa antrenament
Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei. Totusi, in zilele cu antrenament, masa dupa efort trece pe primul loc. Imediat dupa antrenament, organismul consuma tot ce are la dispozitie ca sa se refaca – asta inseamna inclusiv proteinele din tesutul muscular.
Acum este momentul cel mai bun sa consumam un supliment proteic sub forma unor pudre proteice, sau aminoacizi. Fiind la regim, trebuie sa fim foarte atenti la carbohidrati, mai ales la cei simpli, care se absorb rapid, cum ar fi dulciurile, faina alba etc. Dupa antrenament, insa, putem include cantitati reduse de glucide, care vor reface rezervele de glicogen muscular. Ideal este sa consumam carbohidrati complecsi cum ar fi cerelealele integrale. Acestea asigura un flux de zahar constant in sange si previn oscilatiile insulinei.
7. Evita alimentele foarte dense caloric
Densitatea calorica se refera la numarul de calorii pe care il are un aliment raportat la greutatea sa. De exemplu, un baton de ciocolata are mult mai multe calorii la 100 g fasa de 100 g de pepene. Putem spune ca batonul de ciocolata este mult mai dens caloric decat pepenele.
Astfel de alimente, mai putin dense caloric, sunt legumele. Ele consin foarte multa apa si fibre alimentare care ajuta digestia si dau senzatia de satietate fara sa adauge calorii. Mai mult decat atat, legumele sunt bogate in vitamine si minerale – esentiale pentru buna functionare a organismului.
8. Consuma grasimi
Oamenii fac adesea greseala sa asocieze grasimea corporala cu cea alimentara, mai ales cand devin preocupati de silueta. De fapt, 75% din grasimea corporala este provocata de consumul excesiv de carbohidrati si doar 20% de grasimile saturate.
Lucrurile stau altfel cu grasimile „sanatoase”. Este vorba de grasimile nesaturate si polinesaturate cum sunt grasimea de peste si uleiul de masline. Organismul le utilizeaza mai usor drept combustibil, iar sansele ca aceste grasimi sa ajunga setut adipos sunt mult mai mici.
Desi pare tentant sa eliminam total grasimile ca sa acceleram pierderea kilogramelor, acest lucru este nesanatos si contraproductiv. Grasimile sunt mai mult decat simple surse de energie. Ele contin, printre altele si vitaminele A, D, E, K, pe care organismul le poate absorbi numai in prezenta grasimilor.
Asadar, grasimea poate fi dusman, cand e vorba de grasimile saturate de origine animala in mare parte, dar si prieten, cum ar fi untura de peste – bogata in omega-3, uleiul de masline si alte grasimi nesaturate si polinesaturate. In acest ultim caz, grasimea nu trebuie sa lipseasca din meniu nici macar atunci cand suntem la cura de slabire.
9. Hidrateaza-te
Apa este unul dintre cele mai importante lucruri fie ca suntem la dieta sau nu. Corpul uman este compus in buna parte (50-70%) din apa, care indeplineste foarte multe roluri in organism:
- Ajuta digestia – mancarea parcurge mai usor tractul intestinal, iar substantele nutritive ajung in sange.
- Elimina reziduurile din organism.
- Asigura un mediu propice pentru desfasurarea in bune conditii a proceselor metabolice (digestia, producerea de energie, construirea tesuturilor).
- Regleaza temperatura corpului - transpitatia ne racoreste atunci cand ne este prea cald.
- Transmite semnale electrice intre celule astfel incat organele sa isi indeplineasca functiile specifice.
- Lubrifiaza elementele mobile cum ar fi articulatiile.
- Apa actioneaza ca un diuretic. Daca organismul este hidratat constant pe parcursul zilei, va inceta sa mai retina apa.
Asa ca ganditi-va de cateva ori inainte sa imbracati acel costum de trening impermeabil care va va „ajuta” sa pierdeti din greutate transprirand. „Eficiensa” lui este umbrita de neajunsurile pe care le provoaca organismului prin pierderile excesive de apa si alte substanse o data cu transpiratia.
10. Evita pierderea masei musculare
Ai petrecut ore intregi ca sa isi construiesti acei muschi de care esti atat de mandru, pe care vrei sa ii admire toata lumea. Este pacat sa pierzi fructul atator antrenamente o data cu grasimea.
Pierderea in greutate apare atunci cand organismul intra in regim catabolic. Acesta este provocat printr-o dieta saraca in calorii si carbohidrati combinata cu antrenamentul aerobic. Ca urmare, rata metabolismului creste si incep sa fie produsi hormonii catabolici. Ei restrictioneaza folosirea glucidelor ca surse de energie folosind in locul lor proteinele si grasimile.
Deci, daca reducem cantitatea de carbohidrati consumati, organismul foloseste proteinele si grasimile ca surse de energie. Altfel spus, proteinele din tesutul muscular si grasimile din tesutul adipos sunt utilizate in locul glicogenului din muschi, provenit din glucidele ingerate.
In acest moment misiunea noastra are doua obiective:
- Sa mentinem tesutul muscular intact, pe cat posibil
- Sa dizolvam tesutul adipos
Pentru primul obiectiv, trebuie sa ne antrenam cu greutati si sa consumam cantiati adecvate de proteine. In acest fel, vom stimula stinteza proteica la nivel muscular si vom oferi organismului proteinele din alimentatie ca sursa de energie.
Al doilea obiectiv se poate realiza daca avem grija sa tinem sub control grasimile consumate. La aceasta se adauga antrenamentul aerobic si o dieta hipocalorica, saraca in glucide.
Nu trebuie sa uitam ca grasimile precum uleiul de peste si cel de masline dar si carbohidrati precum fibrele alimentare, sunt aliatii nostri si nu trebuie sa lipseasca din meniu, nici macar cand tinem cura de slabire.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu