• Latest News

    10.11.2012

    Modificari privind cuantumul indemnizatiei de crestere copil

    Modificările aduse de Legea nr. 166/2012  publicată în Monitorul Oficial nr. 699/11.10.2012

    Legea nr. 166/2012 privind aprobarea OUG nr. 124/2011 pentru modificarea şi completarea unor acte normative care reglementează acordarea de beneficii de asistenţă socială, publicată în Monitorul Oficial nr. 699/11.10.2012, aduce importante modificări referitoare la indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului şi la stimulentul de inserţie, după cum urmează:
    • Cuantumul indemnizaţiei pentru creşterea copilului se stabileşte  la 85% din media veniturilor nete realizate de persoana îndreptăţită în cele 12 luni anterioare naşterii copilului.
      * Această prevedere se aplică atât persoanelor care optează pentru concediu, respectiv indemnizaţie creştere copil  până la vârsta de un an a acestuia (3 ani în cazul copilului cu handicap),  cât şi a celor care aleg varianta concediului şi  indemnizaţiei până la vârsta de doi ani a copilului.
    • Plafoanele de acordare a indemnizaţiei rămân nemodificate.Astfel, în  cazul indemnizaţiei până la vârsta de  un an a copilului (3 ani în cazul copilului cu handicap) limita minimă va fi de 600 de lei lunar iar cea maxima de   3400 de lei.În varianta de indemnizaţie până la vârsta de doi ani a copilului, pragurile rămân stabilite la 600 de lei minim, respectiv 1200 de lei maxim;
    • Acordarea stimulentului de inserţie în cuantum lunar de 500 de lei şi în cazul  persoanelor care au optat pentru indemnizaţie până la vârsta de doi ani a copilului şi realizează venituri supuse impozitului după împlinirea vârstei de  un an a acestuia.În aceasta situaţie, persoana îndreptăţită va beneficia de acest drept pentru toată perioada rămasă  până la împlinirea vârstei de doi ani a copilului.
    • Desfiinţarea limitei de 3 naşteri (sau, după caz a limitei de 3 adopţii/încredinţări/plasamente/tutele) pentru care se acordă indemnizaţie pentru creştere copil/stimulent de inserţie.
    • În situaţia persoanei care beneficiază  de indemnizatie si concediu crestere copil, acordate în baza O.U.G 148/2005 (pentru copii născuţi până la data de 31.12.2010) şi care în această perioadă naşte/adoptă/ia în plasament sau tutelă un copil, pentru care beneficiază de indemnizaţie sau stimulent de inserţie în conformitate cu prevederile O.U.G 111/2010 (copil născut începând cu data de 1 ianuarie 2011), pe perioada suprapunerii se va acorda o sumă suplimentară în  cuantum lunar de 600 de lei.

    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 comentarii:

    Trimiteți un comentariu

    Item Reviewed: Modificari privind cuantumul indemnizatiei de crestere copil Rating: 5 Reviewed By: Iasi
    Scroll to Top